Oldalak

2018. július 8., vasárnap

Jókai torta





Jókai torta

Hozzávalók:


Kakaós krém:

  • 3 dkg holland kakaópor
  • 3 dl habtejszín vagy cukrászhab

Narancsos krém:

  • 2 narancs reszelt héja és leve
  • 2 dl habtejszín vagy cukrászhab
  • 3 g zselatin

Karamell réteg:

  • 10 dkg cukor
  • 3 dkg vaj
  • 4-5 ek tejszín 30%-os

Díszítéshez:


Elkészítés:
  1. Elkészítettem a piskótát.
  2. A kakaós krémhez 3 dl habtejszínt felvertem, a végén hozzáadtam a kakaót. Csak addig verjük vele míg összekeverődik. Ebből a krémből félretettem egy keveset a díszítéshez. Mivel én cukrászhabot használtam ezért nem kerül bele cukor és mivel pillanatok alatt kemény hab lett, így lazításképp kénytelen voltam egy kis pohár natúr joghurtot is hozzáadni, hogy ne kapja teljesen össze a krémet. Tehát habalap esetén már az elején adjuk hozzá a kakaóport.
  3. A narancsos krémhez lereszeltem egy teáskanálnyi narancshéjat, az egyik levét kifacsartam és feloldottam benne a zselatint, majd megmelegítettem,de csak annyira, hogy feloldódjon teljesen. A megmaradt 2 dl habtejszínt felvertem, belekevertem a narancshéjat meg a zselatint és összekevertem. 
  4. A piskótát 3 lapba vágta.  Az alsó lapot meglocsoltam narancslével, megkentem a kakaós krémmel, rátettem a második lapot és megkentem a narancsos krémmel, majd befedtem a harmadik lappal.
  5.  A karamell réteghez a cukrot világosbarnára pirítottam(Figyeljünk rá nagyon, hogy teljesen felolvadjon a cukor, mert nem lesz szép a teteje, ha csomós, szemcsés marad.), hozzáadtam a vajat meg a tejszínt és felforraltam. Ne legyen csomós. Langyosra hűtöttem és a torta tetejére simítottam. A torta szélét vékonyan lekentem kakaós krémmel és megszórtam a csokoládé reszelékkel, majd egy éjszakára hűtőbe raktam.
  6. Addig elkészítettem a kandírozott narancs cikkeket is.
  7. Másnap a megmaradt kakaós krémmel tetszés szerint díszítettem. Végül kandírozott narancsot is tettem rá.




Megjegyzés:Legközelebb a piskóta locsolásához a kandírozott narancs készítésénél visszamaradt szirupból is használok a piskóta locsolásához friss narancslével keverve.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése