Oldalak

2018. május 21., hétfő

Puncstorta




Puncstorta

Hozzávalók 21 cm-es tortához:
Piskóta:

  • 12 db tojás
  • 12 ek cukor
  • 12 ek liszt
  • 4 ek víz

Töltéshez:

  • 1 citrom leve
  • 2 dl víz
  • ízlés szerint rum vagy rumaroma
  • 3 ek cukor
  • 7 ek baracklekvár
  • 1 dl málnaszörp

Főzött fondant bevonat:

  • 25 dkg cukor
  • 130 ml víz
  • 1 kk 20%-os ecet
  • csipetnyi gyümölcs piros ételfesték
Elkészítés:
  1. A sütőt előmelegítettem 160 fokra. A tortaforma aljába szabott sütőpapírt teszek.
  2. A piskótához 6 tojást szétválasztottam és a fehérjét kemény habbá vertem gépi habverővel. Hozzáadtam a 2 ek vizet és habosítottam még egy kicsit.
  3. Beleszórtam apránként a 6 ek cukrot és tovább habosítottam. Kellőképpen legyen kemény, de szép sima legyen a hab, a cukorszemcsék oldódjanak fel benne. 
  4. Végül a tojások sárgáját is belekevertem egyesével. 
  5. A 6 ek lisztet óvatosan kevertem bele. Egyenletesen keveredjen el a liszt. Buborékos, habos legyen a tészta állaga a bele dolgozott levegőtől.
  6. Beleöntöttem a formába a tésztát, elsimítottam.
  7. Mérsékelt hőfokon sütöttem készre kb 30 perc alatt a piskótát.
  8. Rácsra borítottam, lehúztam a sütőpapírt és hagytam kihűlni.
  9. Sütök még egy ilyen piskótát.
  10. Míg hűlnek a piskóták szirupot készítek a vízből, cukorból és málnaszörpből. Ha kicsit kihűlt belekeverek 3 ek lekvárt és a rumot. Az egyik piskótát kockára vágtam és beleforgattam a szirupba.
  11. A másik piskótát félbe vágtam, megkentem vékonyan baracklekvárral, majd köré tettem a tortakarikát. A szirupba forgatott piskótát rásimítottam, megkentem a tetejét meg egy kis lekvárral, majd rátettem a másik piskótát a simábbik felével felfelé. Hűtőbe tettem pihenni, amíg elkészítem rá a főzött fondantot.
  12. A fondanthoz lábosba kimértem a hozzávalókat és felforraltam. Forrástól számított 20 percig kis lángon főztem tovább, éppen csak gyöngyözzön a szirup. Minél tovább főzzük a fondant annál keményebb lesz, miután megszilárdul a süteményen, tortán.
  13. Áttöltöttem az egészet egy tálba és folyamatosan kevertem, amíg langyosra nem hűl a máz. Nem kell nagyon erőteljes mozdulatokkal keverni, de folyamatosan keverjük. Először opálosodik, majd szépen kifehéredik és ezzel együtt sűrűsödik is.
  14. 5-6 perc keverés után elkezd picit sűrűsödni és fehéredni. (3. kép)
  15. Újabb 5-6 perc után eléri a kívánt állagot. Ekkor egy csipetnyi piros ételfestékkel rózsaszínre színezem. Alaposan elkeverem.
  16. A tortát glitter rácsra helyezem, teszek alá egy tálcát, leveszem róla a tortakarikát, majd bevonom a fondanttal mindenhol. Kevés fondantot habzsákba helyezve vékony csíkokat húzok a tetejére. Átteszem tortatálra és beteszem a hűtőbe. 





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése