2016. április 1., péntek

Lepénykenyér





Lepénykenyér

Hozzávalók:
  • 50 dkg liszt
  • 1 ek zsír+ kenéshez (kacsa,liba,sertés vagy vaj)
  • 1 ek tejföl
  • 2 tk só+ a tetejére
  • 2,5 dkg élesztő
  • kb 3 dl víz
  • 1 ek búzadara
Elkészítés:
  1. A grízen kívül mindent a dagasztóba tettem. 
  2. 20 percig dagasztottam. 1 óra alatt a duplájára kelesztettem. 
  3. 6 részre osztottam a tésztát és egyenként megformáztam.
  4. Kinyújtottam fél centi vékonyra és megkentem zsírral, majd megszórtam búzadarával.  
  5. Behajtottam az egyik felét, majd a másik felét is ráhajtottam. Megkentem zsírral. 
  6. Behajtottam az alsó felét, majd a felsőt és ismét megkentem zsírral. Csak vékonyan. 
  7. Bevagdostam a tetejét, mint a pogácsát. 
  8. Megszórtam sóval. Ezt hatszor ismételtem.
  9. 20 percig kelesztettem őket ismét. 180 fokos sütőben pirosra és ropogósra sütöttem. 
  10. Rácsra téve hagytam hűlni. 



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése