Oldalak

2016. április 2., szombat

Lepény, lepénykenyér





Lepény,lepénykenyér

Hozzávalók:
  • 50 dkg liszt
  • 1 ek zsír+ kenéshez (kacsa,liba,sertés vagy vaj)
  • 2 tk só+ a tetejére
  • 2,5 dkg élesztő
  • pici cukor
  • kb 3 dl langyos víz
  • 1 ek búzadara
Elkészítés:
  1. A lisztet a sóval elkevertem, majd az egy evőkanál zsírt is hozzá tettem. A langyos vízben pici cukorral elkevertem az élesztőt, megszórtam egy kevéske liszttel és hagytam felfutni. A tésztát összegyúrtam és alaposan kidolgoztam. Letakarva meleg helyen a duplájára kelesztettem.
  2. Kinyújtottam fél centi vékonyra és megkentem zsírral, majd megszórtam búzadarával.  
  3. Behajtottam az egyik felét, majd a másik felét is ráhajtottam. Megkentem zsírral. 
  4. Behajtottam az alsó felét, majd a felsőt és ismét megkentem zsírral. Csak vékonyan. 
  5. Bevagdostam a tetejét, mint a pogácsát szoktuk.
  6. Megszórtam sóval.
  7. 20 percig kelesztettem ismét. 180 fokos sütőben pirosra és ropogósra sütöttem. 
  8. Rácsra téve hagytam hűlni, majd feldaraboltam. 






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése