Oldalak

2015. november 3., kedd

LVK 2. forduló - Skandinávia

Helló Skandinávia!


Eljött a következő forduló ideje. Nem csak egy országra szeretnék koncentrálni, hanem egész Skandináviára. Hiszen a Mikulás is Lappföldön él. :) 

Szóval a feladat ismét az, hogy válasszunk ki szívünknek, gyomrunknak kedves recepteket. Készítsük el, fotózzuk és osszuk meg a blogon. Erről kérek én is egy linket és persze csatoljatok hozzá egy fotót is. Illetve ha nincs blogod, akkor csak küld el emailben és én az összefoglalóban közzé teszem.

Viszont nagyon szeretném, ha most aki csak tud két receptet készítsen el és ebből az egyik a karácsonyhoz kapcsolódjon. Ötleteket kérek tehát milyen különlegességgel lephetnék meg a vendégeinket. Lehet édesség és étel is!


Beküldési határidő:

December 15. éjfél

email címem:

sasdi.melinda@gmail.com


"A skandináv népek konyhája, étkezési szokásai

Táplálkozásuk nagyban eltér a közép-európai szokásoktól, egészen más hagyományokra épül, meglehetősen mások az éghajlati viszonyok. Rövid a vegetációs idő, sok általunk fogyasztott zöldség és gyümölcs ezen országok területén nem terem meg. Ezzel együtt sokféle élelmiszer-nyersanyag található. A svédek jó gabonatermő területekkel rendelkeznek, Dániában is fejlett a mezőgazdaság, különösen az állattenyésztés. A környező tengerek, folyók, tavak is sok és sokféle nyersanyagot szolgáltatnak. Nem szűkölködnek gyümölcsben és zöldségben sem, de főleg importból beszerzik be.
Dániában az egyik jellemző étel a "smørrebrød". A dánok szerényen vajaskenyérnek nevezik, ez azonban annál jóval több. Felhasználnak hozzá rozskenyeret, félbarna kenyeret, fehérkenyeret, fekete parasztkenyeret. A fehér kenyérre rák és kagylóféléket és bizonyos fajta sajtokat tesznek, a rozskenyérre és a félbarna kenyérre húsokat, szárnyasokat, halat tálalnak, míg a fekete kenyeret vajjal megkenve saláták, lágy sajtok alá teszik. A kenyérszeleteket különféle ízesített, fűszeres vajakkal kenik meg. Nagyon sokféle a felhasznált nyersanyag, így a smørrebrød igen változatos. Baráti társaságban, elegáns vendéglőben egyaránt fogyasztják, de az is természetes, hogy sétálás közben vagy egy büfében a hazaiból eszegetnek. Az étkezéseket sör vagy a hideg tej kíséri, ez szinte minden étkezésnél megszokott. Ennek a svéd változata smörgås, ami pontosan ugyanazt a gazdagon pakolt kenyeret jelenti." ... Innen

3 megjegyzés:

 1. Talán ez egy kicsit bonyolultabb lesz számomra de majd tájékozódok! Remélem időre elkészülök majd !

  VálaszTörlés
  Válaszok
  1. Csatlakozom Évához, ez nem lesz könnyű feladat :-) Majd elválik, sikerül-e :-)

   Törlés
 2. Elkészültem a második skandináv étellel is, amely egy karácsonyi kalács. Már el is küldtem a linket és a képeket a címedre.

  VálaszTörlés