Oldalak

2014. március 8., szombat

Húsvéti főtt sonka 2013





Húsvéti főtt sonka

Hozzávalók:
  • 3 kg füstölt parasztsonka
  • 3 szál torma

Elkészítés:
  1. Kóstoljuk meg a sonkát, mennyire sós, és ha szükséges áztassuk be legalább 12 órára hideg vízbe. Ettől veszít a sósságából és puhul is. Ha tudjuk, közben le is cserélhetjük a vizet.
  2. Főzéshez tiszta hideg vízben tesszük oda főni. Mellé tesszük a megtisztított és hosszában 4-be vágott tormákat is.
  3. Körülbelül 3-3,5 órát főzzük. Mondhatnám, hogy kilónként egy óra főzési idő, de érdemes figyelgetni. Ha a bőre vaj puha, akkor biztos jó.
  4. A főzővízben hagyjuk kihűlni. A tetejéről kanalazzuk le a zsírt, majd szedjük egy tálba a tormával együtt, fedjük le fóliával és tegyük hűtőbe. Hidegen könnyebb szeletelni.


Megjegyzés:

Ha kicsit különlegesebb ízt szeretnénk elérni, akkor a fűszereket is adhatunk mellé: egész bors, boróka bogyó, babérlevél, vöröshagyma, fokhagyma, csillagánizs, fahéj. Vagy gyökérzöldségeket:répa, zeller, póréhagyma is kerülhetnek  mellé.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése