Jókai torta
(Aleda)
Hozzávalók:
- 8 tojásos 22 cm-es kerek piskóta
Kakaós krém:
- 3 dkg holland kakaópor
- 3 dl habtejszín vagy cukrászhab
Narancsos krém:
- 2 narancs reszelt héja és leve
- 2 dl habtejszín vagy cukrászhab
- 3 g zselatin
Karamell réteg:
- 10 dkg cukor
- 3 dkg vaj
- 4-5 ek tejszín 30%-os
Díszítéshez:
- csokoládé reszelék
- kandírozott narancs
Elkészítés:
- Elkészítettem a piskótát.
- A kakaós krémhez 3 dl habtejszínt felvertem, a végén hozzáadtam a kakaót. Csak addig verjük vele míg összekeverődik. Ebből a krémből félretettem egy keveset a díszítéshez. Mivel én cukrászhabot használtam ezért nem kerül bele cukor és mivel pillanatok alatt kemény hab lett, így lazításképp kénytelen voltam egy kis pohár natúr joghurtot is hozzáadni, hogy ne kapja teljesen össze a krémet. Tehát habalap esetén már az elején adjuk hozzá a kakaóport.
- A narancsos krémhez lereszeltem egy teáskanálnyi narancshéjat, az egyik levét kifacsartam és feloldottam benne a zselatint, majd megmelegítettem,de csak annyira, hogy feloldódjon teljesen. A megmaradt 2 dl habtejszínt felvertem, belekevertem a narancshéjat meg a zselatint és összekevertem.
- A piskótát 3 lapba vágta. Az alsó lapot meglocsoltam narancslével, megkentem a kakaós krémmel, rátettem a második lapot és megkentem a narancsos krémmel, majd befedtem a harmadik lappal.
- A karamell réteghez a cukrot világosbarnára pirítottam(Figyeljünk rá nagyon, hogy teljesen felolvadjon a cukor, mert nem lesz szép a teteje, ha csomós, szemcsés marad.), hozzáadtam a vajat meg a tejszínt és felforraltam. Ne legyen csomós. Langyosra hűtöttem és a torta tetejére simítottam. A torta szélét vékonyan lekentem kakaós krémmel és megszórtam a csokoládé reszelékkel, majd egy éjszakára hűtőbe raktam.
- Addig elkészítettem a kandírozott narancs cikkeket is.
- Másnap a megmaradt kakaós krémmel tetszés szerint díszítettem. Végül kandírozott narancsot is tettem rá.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése