Oldalak

2018. július 17., kedd

Házi tésztaHázi tészta

Hozzávalók:

 • 2 bögre liszt + nyújtáshoz
 • csipet só
 • 3 nagy tojás

Elkészítés:
 1. Egy keverő tálban egy villával összekevertem a lisztet és a sót.
 2. Kis fészket készítek a liszt közepébe, a tojásokat hozzáadtam. Villával összekeertem.
 3. Ahogyan elkezdtem összekeverni a tojást a liszttel, fokozatosan szedem fel a lisztet a tál aljáról és oldaláról. Nem kell siettetni a folyamatot. Ahogyan fokozatosan adagolom lisztet, egyre inkább puha, tésztát fog alkotni, Nem baj, ha nem használod fel az összes lisztet!
 4. Tiszta konyhapultra borítottam. Összehajtogattam, lapítottam, újra és újra. Először nagyon puha lesz, majd fokozatosan válik majd egyre keményebbé. Elkezdtem dagasztani. Adtam hozzá még lisztet, hogy ne ragadjon a konyhapultra. 
 5. Vágd fel a tésztát: ha még sok buborékot látsz benne, dagaszd tovább. A kész tészta nagyon rugalmas, és alig van benne buborék.
 6. A tészta gombócot a tálba tettem és letakartam egy fóliával. Legalább 30 percig pihentettem.
 7. 4 egyenlő részre osztottam a tésztát. Megszórtam liszttel, és betakartam egy tiszta konyharuhával.
 8. A tésztagépet a legvastagabb állásra állítottam. Az egyik darab tésztát kilapítottam vastag koronggá, és áttoltam a gépen. Ismételem egyszer vagy kétszer.  Háromba hajtottam, mintha egy levelet hajtanék össze. Újra áttoltam a gépen, majd még kétszer, amíg egészen finom lesz. Ha szükséges, ismételem a folyamatot a hajtogatástól kezdve. Ezzel lehet megerősíteni a glutént a tésztában.
 9. Lassan lehet módosítani a tésztanyújtó gép beállításait egyre és egyre vékonyabbra. Minden beállításon 2-3-szor áttolom a tésztát, és nem hagyok ki egy fokozatot sem. Ha a tészta kezelhetetlenül hosszúvá válik, egyszerűen ketté vágom és két részletben folytatom. Olyan vékonyra nyújtsd, amilyenre szeretnéd.
 10. A tésztalapokat alaposan meglisztezve egymásra rakosgattam, majd 2 centi széles csíkokat vágok belőle, utána pedig nagy kockára. Lisztezett felületen kiterítem és hagyom pihenni, száradni.
 11. Lobogó, sós vízben kifőzöm. 
Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése