Oldalak

2018. július 17., kedd

Epres - mentás csokoládétorta




Epres - mentás csokoládétorta


Hozzávalók:
22 cm-es sima piskóta:

  • 6 tojás
  • 6 ek cukor
  • 6 ek liszt

Epres krém:

  • 3 tojás
  • 15 dkg cukor
  • 1 ek keményítő
  • 5 dkg fehér csokoládé
  • 20 dkg eper pürésítve
  • 10 g zselatin
  • 5 dkg vaj

Mentás csokoládékrém:

  • 2 dl habtejszín
  • 25 dkg citromos mentás étcsokoládé (70%-os)

Tetejére: 

  • kb 35 dkg ízlés szerint színezett fondant

Elkészítés:

  1. Megsütöttem és hűlni hagytam a piskótát.
  2. A habtejszínt felforraltam és felolvasztottam benne a csokoládét. Simára kevertem, majd hagytam teljesen kihűlni. Hűtőbe tettem felhasználásig.
  3. A krémhez a tojásokat, a keményítőt és a cukrot elkevertem, majd gőz fölött sűrű krémmé főztem kis lángon. Közben folyamatosan keverem, nehogy rántotta legyen belőle.Mikor kellően besűrűsödött, beleteszem a csokoládét, várok pár percet, majd simára keverem. Fóliával lefedem, úgy hogy a krémhez ér a fólia és hagyom teljesen kihűlni.
  4. Mikor kihűlt 5 dkg vajat és a krém 1/3-át habosra keverem és félre teszem a torta bevonásához.
  5. A piskótát 3 egyenlő részre vágtam. A legfelsőt rátettem egy tortatálra és köré tettem a tortakeretet. Úgy igazítottam, hogy ne tudjon majd lefolyni a krém.
  6. A zselatint pici vízzel elkevertem, majd állni hagytam. Felmelegítettem annyira, hogy teljesen feloldódjon, majd óvatosan elkevertem a pürésített eperrel. A maradék krémmel elkevertem és a piskótára simítottam. Rátettem a középső lapot. Kicsit betettem a hűtőbe, hogy a dermedési folyamat beinduljon és elbírja a következő krémet is.
  7. Felvertem habosra a csokis krémet és rásimítottam a tortára, majd befedtem az utolsó piskótával.
  8. Hagytam teljesen megdermedni, mielőtt leveszem a tortakeretet.
  9. Bevonom mindenhol a félretett krémmel és legalább 1 órára hűtőbe teszem.
  10. Két sütőpapír között kinyújtom a fondantot és az egyik segítségével ráborítom a tortára. Eligazgatom az oldalán és a tetején is, a felesleget levágom. Kidíszítem.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése