Hozzávalók 24-es tortához:
- 16 dkg liszt
- 6 dkg kakaópor
- 10 g szódabikarbóna
- 5 g sütőpor
- csipet só
- 2 tojás
- 24 dkg cukor
- 1 kk vanília aroma
- 14 dkg tejföl
- 80 ml olaj
- 160 ml kávé
Krém:
- 30 dkg tejföl
- 8-10 dkg porcukor
- 4 dl tejszín
- 1 citrom leve és héja
- 40 dkg eper
- 20 g zselatin
- 8-10 eper az oldalára
- 10 dkg áfonya
Ganache krém:
- 2 dl habtejszín
- 20 dkg étcsokoládé (70%-os)
Tetejére:
- eper
- áfonya
Elkészítés:
- Összekevertem a tészta első 5 hozzávalóját. Habosra vertem a tojásokat a cukorral, hozzáadtam a vaníliát, a tejfölt, az olajat és a kávét, majd a lisztes keveréket is. Alaposan elkevertem és az alján sütőpapírral bélelt tortaformába simítottam.
- 180 fokos előmelegített sütőben 30-35 perc alatt megsütöttem, tűpróbával ellenőrzöm, hogy a közepe is biztosan átsült-e.
- A formában hagytam hűlni 15 percet, majd levettem a keretet és teljesen kihűtöttem a tésztát, ezután kettévágtam. A felső lapot egy tortatálra tettem, majd állítható tortagyűrűt teszek a tészta köré. Félbevágott eperszemekkel kirakom a forma oldalát, az aljára pedig áfonyát szórok.
- Kis lábosban 4-5 evőkanál vízzel elkevertem a zselatint, sűrű massza lesz belőle, és félreteszem.
- A krémhez összekeverem a tejfölt a cukorral, a citromlével és az eperpürével, majd óvatosan beleforgatom a habbá vert tejszínt is.
- Kis lángon felolvasztottam a zselatint, hozzákevertem 4-5 evőkanálnyi krémet, majd a többi krémhez csorgattam vékony sugárban, folyamatos keverés mellett. Ezután a tortaformába öntöttem, belesimítottam.
- Rányomkodtam a tetejére a másik lapot, a simább felével fölfelé. Hűtőbe tettem.
- A ganache krémhez a tejszínt felforraltam, majd elkevertem benne a csokoládét, hogy krémes legyen, majd a torta tetejére simítottam. Egy nagyon keveset félre tettem a krémből.
- A még lágy krémre helyezem a díszítéshez használt gyümölcsöket.
- A félre tett krémet kihabosítottam robotgéppel és kis díszítésként a torta tetejére került. Hűtőbe teszem minimum 12 órára.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése