Oldalak

2018. május 21., hétfő

Epres-rebarbarás teljes kiőrlésű pite




Epres-rebarbarás pite


Hozzávalók
Tésztához:

  • 12,5 dkg margarin
  • 12 dkg liszt
  • 8 dkg teljes kiőrlésű liszt
  • 6 dkg cukor
  • 1 tojássárgája
  • fél cs sütőpor
  • fél cs vaníliás cukor
  • 1 ek tejföl
  • fél citrom reszelt héja
  • tojásfehérje a kenéshez.
Töltelékhez:
  • 20 dkg eper
  • 20 dkg rebarbara
  • 15 dkg cukor
  • 1 cs vaníliás cukor
  • 1 púpos ek. keményítő
Elkészítés
  1. A töltelékhez az epret és a rebarbarát megtisztítottam és kb. 2 centis darabokra vágtam. Hozzáadtam a cukrot, és kb. negyed órát állni hagytam.
  2. Addig összegyúrtam a tésztát.  A liszteket a sóval, cukrokkal,citrom héjjal, sütőporral összekeverem,majd a vajjal elmorzsolom. Végül a tojás és a tejföl segítségével összegyúrtam.
  3. Vajjal kikentem a kivehető aljú piteformát.
  4. A tésztából egy maréknyit félretettem, ebből lesz a rács a tetején, a maradékot pedig két folpack közt kinyújtottam akkorára, hogy ki tudjam vele bélelni a sütőforma széleit is. A folpack megkönnyíti a munkát, nem is fog szétszakadni, mikor belehelyezem a formába.
  5. Amint belehelyeztem a formába és eligazgattam a tésztát. Megkenem a tojásfehérjével, majd hagyom pár percet száradni. Sütőpapírt helyezek rá, majd megszórom babbal, hogy az elősütésnél ne emelkedjen fel a tészta. Amint elkezd világos színt kapni a tészta, kiveszem a sütőből.
  6. A töltelékről leöntöm a levet, amit engedett, majd hozzáadom a gyümölcshöz a keményítőt és a vaníliás cukrot.
  7. Ezután belesimítottam az elősütött tésztába.
  8. A maradék tésztát kb. fél cm vastagságúra nyújtottam (érdemes ezt is két folpack közt), és ujjnyi vastagságú csíkokra vágtam.
  9. A tésztacsíkokat egymásra merőlegesen, felváltva, a pite tetejére raktam. Egy-egy párhuzamos csík közt kb. 2 cm távolság legyen. A csíkok végeit a pite szélével összenyomkodtam.
  10. Ezután a pite tetejét megkentem tojásfehérjével, és visszatettem a sütőbe 30 perc alatt szép pirosra sütöttem.
  11. Megvártam, míg kihűl és szeleteltem. 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése