Oldalak

2018. május 17., csütörtök

Epres csokoládétorta




Epres csokoládétorta
(Moha receptjéből kiindulva))


Hozzávalók 24-es tortához:

  • 16 dkg liszt
  • 6 dkg kakaópor
  • 10 g szódabikarbóna
  • 5 g sütőpor
  • csipet só
  • 2 tojás
  • 24 dkg cukor
  • 1 kk vanília aroma
  • 14 dkg tejföl
  • 80 ml olaj
  • 160 ml kávé

Krém:

  • 30 dkg tejföl
  • 8-10 dkg porcukor
  • 4 dl tejszín
  • 1 citrom leve és héja
  • 40 dkg eper
  • 20 g zselatin
  • 8-10 eper az oldalára

Ganache krém:

  • 2 dl habtejszín
  • 20 dkg étcsokoládé (70%-os)

Tetejére:

  • eper
  • áfonya
Elkészítés:
  1. Összekevertem a tészta első 5 hozzávalóját. Habosra vertem a tojásokat a cukorral, hozzáadtam a vaníliát, a tejfölt, az olajat és a kávét, majd a lisztes keveréket is. Alaposan elkevertem és az alján sütőpapírral bélelt tortaformába simítottam.
  2. 180 fokos előmelegített sütőben 30-35 perc alatt megsütöttem, tűpróbával ellenőrzöm, hogy a közepe is biztosan átsült-e.
  3. A formában hagytam hűlni 15 percet, majd levettem a keretet és teljesen kihűtöttem a tésztát, ezután kettévágtam. A felső lapot egy tortatálra tettem, majd állítható tortagyűrűt teszek a tészta köré. Félbevágott eperszemekkel kirakom a forma oldalát.
  4. Kis lábosban 4-5 evőkanál vízzel elkevertem a zselatint, sűrű massza lesz belőle, és félreteszem.
  5. A krémhez összekeverem a tejfölt a cukorral, a citromlével és az eperpürével, majd óvatosan beleforgatom a habbá vert tejszínt is.
  6. Kis lángon felolvasztottam a zselatint, hozzákevertem 4-5 evőkanálnyi krémet, majd a többi krémhez csorgattam vékony sugárban, folyamatos keverés mellett. Ezután a tortaformába öntöttem, belesimítottam. 
  7. Rányomkodtam a tetejére a másik lapot, a simább felével fölfelé. Hűtőbe tettem.
  8. A ganache krémhez a tejszínt felforraltam, majd elkevertem benne a csokoládét, hogy krémes legyen, majd a torta tetejére simítottam.
  9. Tálalás előtt díszítettem gyümölcsökkel, ha azt szeretnénk, hogy mozdulatlan maradjon, akkor vagy a még nem teljesen megdermedt ganache krémre kell tenni, vagy 3 dkg olvasztott étcsokoládé segítségével is rögzíthetjük a gyümölcsöket.



2 megjegyzés:

  1. Nagyon guszta lett, finom lehet a krémje és a sok csoki a tetején, no meg a sok friss gyümölcs :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm szépen. Jövő héten ismét elkészítem, hogy mi is megkóstolhassuk, mert ez egy ismerősömnek csináltam. :D

      Törlés