Oldalak

2018. április 3., kedd

Citromos diótorta





Citromos diótorta

Hozzávalók 20 cm
Sima piskóta:

  • 3 tojás
  • 3 ek cukor
  • 3 ek liszt
  • 1 ek víz

Kakaós piskóta:

  • 3 tojás
  • 3 ek cukor
  • 3 ek liszt
  • 1 ek kakaópor
  • 1 ek víz

Krém:
  • 15 dkg vaj
  • 10 dkg cukor
  • 10 dkg darált dió
  • 3 dkg mazsola
  • 3 dl tej
  • 4 púpos ek liszt
  • 1 citrom reszelt héja
Töltelék:
  • 2-3 ek baracklekvár
Tetejére:
  • 2 dl tejszín
  • 1 vaníliás cukor
Díszítés:
  • 14 fél dió
  • 5 dkg étcsokoládé
  • 1 tk olaj
  • darált dió
Elkészítés:
  1. Az étcsokoládét felolvasztottam és a diószemeket belemártottam, majd egy tányérra tettem őket és betettem a hűtőbe felhasználásig.
  2. A sütőt előmelegítettem 180 fokra. A torta karika alá sütőpapírt teszek. 2 piskótát készítek,az egyik sima, a másik kakaós.
  3. A piskótához a tojásokat szétválasztottam és a fehérjét kemény habbá vertem gépi habverővel. Hozzáadtam a vizet, kicsit kevertettem még.
  4. Beleszórtam apránként a cukrot és tovább habosítottam. Kellőképpen legyen kemény, de szép sima legyen a hab, a cukorszemcsék oldódjanak fel benne. 
  5. Végül a tojások sárgáját is belekevertem egyesével. 
  6. A lisztet és a kakaóport óvatosan kevertem bele. Egyenletesen keveredjen el a liszt és a kakaó. Buborékos, habos legyen a tészta állaga a bele dolgozott levegőtől.
  7. Beleöntöttem a formába a tésztát, elsimítottam.
  8. Mérsékelt hőfokon sütöttem készre kb 30 perc alatt a piskótát. 
  9. Rácsra borítottam, lehúztam a sütőpapírt és hagytam kihűlni.
  10. Utána elkészítettem a sima piskótát is.
  11. A krémhez a lisztet a tejjel simára kevertem, hozzáadtam a citrom héjat és sűrűre főztem. Hagytam kihűlni. 
  12. A mazsolát meleg vízben puhulni hagytam. 
  13. A vajat a cukorral kikevertem. A kihűlt krémet hozzákevertem. Hozzáadtam a darált diót és a mazsolát is.
  14. A piskótákat két lapba vágtam el. 
  15. Megkentem a sima piskótalap egyik felét a krém felével, rátettem a kakaós piskóta egyik felét és megkentem a baracklekvárral. Ráhelyeztem a másik sima lapot és megtöltöttem majdnem az összes krémmel. Hagytam az oldalára és a tetejére is. Rátettem az utolsó kakaós lapot, majd bevontam a tetejét és körben is vékonyan krémmel.
  16. Az oldalára szórtam darált diót.
  17. A tejszínhabot felvertem majd kidíszítettem vele a torta tetejét. Végül feltettem rá a csokiba mártott diókat.



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése