Oldalak

2018. február 17., szombat

Francia hagymaleves




Francia hagymaleves teljes kiőrlésű cipóban

Hozzávalók:

  • 40 dkg fehér hagyma
  • 20 dkg vöröshagyma
  • 10 dkg lila hagyma
  • 10 dkg póréhagyma
  • 3 ek vaj 
  • 1 ek olívaolaj
  • 1 tk barna cukor
  • 3 ek liszt
  • 2 L forró marha alaplé vagy erőleves
  • 1 és negyed dl száraz fehérbor
  • bors

Tálaláshoz:

  • fejenként 1 cipó 
  • reszelt sajt

Elkészítés:

  1. Az összes hagymát megtisztítom, majd legyalultam.
  2. Egy nagy fazékban felforrósítottam az olaj és a vaj keverékét, majd beledobom az összes hagymát és fedő alatt 15 percig párolom kis lángon.
  3. Utána közepesre állítom a lángot, megszórom sóval, cukorral és fedő nélkül bizony 35-40 percig karamellizálom. Türelmesnek kell lenni, hogy egyenletesen karamellizálódjon.
  4. Amikor aranybarna megszórtam liszttel és pár percig kevergettem, majd ráöntöttem a bort, végül pedig felöntöttem forró erőlevessel.
  5. Így főztem körülbelül fél órán keresztül félig lefedve, közben ha szükséges érdemes lehabozni.
  6. Ha sűrű, lágy, selymes a levesünk, már ehetjük is.
  7. Viszont érdemes cipóban töltve fogyasztani. A cipók tetejét levágtam, kivettem a puha belsejét. Közben előmelegítettem a sütőt 180 fokra és kicsit betettem a sütőbe a cipókat, kb 15 percre.
  8. Belemertem a levest megszórtam reszelt sajttal, majd rátettem a tetejét és azt is megszórtam sajttal.
  9. Visszatettem a sütőbe míg a sajt elolvad. Forrón tálaltam.


Cipó nélkül:





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése