Oldalak

2018. január 14., vasárnap

Többrétegű epres túrótorta




Többrétegű epres túrótorta

Hozzávalók 22 es tortaforma
Piskóta:

  • 4 tojás
  • 4 ek cukor
  • 4 ek liszt

1. réteg:

  • 25 dkg túró
  • 1 csomag vaníliás puding
  • 2,5 dl tej
  • 3 ek cukor
  • 2 dkg vaj

2. réteg:

  • 25 dkg túró
  • 1 kis pohár joghurt
  • 3 tk zselatin
  • pici víz
  • 3 ek cukor
  • 2 tojás

3. réteg:

  • 20 dkg eper
  • 2 ek cukor
  • 2 tk zselatin

Díszítés:

  • kb 1-1,5 dl hulala
  • csillámos dísztoll
  • kis darab piros marcipán
  • díszcukor

Elkészítés:
  1. A sütőt előmelegítettem 180 fokra. A torta forma aljába szabott sütőpapírt teszek.
  2. A piskótához a tojásokat szétválasztottam és a fehérjét kemény habbá vertem gépi habverővel.
  3. Beleszórtam apránként a cukrot és tovább habosítottam. Kellőképpen legyen kemény,de szép sima legyen a hab, a cukorszemcsék oldódjanak fel benne. 
  4. Végül a tojások sárgáját is belekevertem egyesével. 
  5. A lisztet óvatosan kevertem bele. Egyenletesen keveredjen el a liszt. Buborékos, habos legyen a tészta állaga, a bele dolgozott levegőtől.
  6. Beleöntöttem a formába a tésztát, elsimítottam.
  7. Mérsékelt hőfokon (Kb 155 fokon) sütöttem készre kb 20 perc alatt a piskótát.
  8. Rácsra borítottam, lehúztam a sütőpapírt és hagytam kihűlni.
  9. Utána tortatányérra helyeztem és vissza tettem köré a tortakeretet. (Nekem ilyen állítható alj nélküli van.)
  10. Az első réteghez a pudingot megfőzöm a tejjel jó sűrűre, belekeverem mindjárt a vajat, majd hagyom teljesen kihűlni.
  11. A túrót kikeverem a cukorral, majd a vaníliás krémmel habosra keverem.
  12. Rásimítom a piskótára a krémet és hűtőbe teszem.
  13. A fagyasztott epret kiolvasztom és a cukorral összefőzöm, leturmixolom.
  14. A második réteghez a tojásokat szétválasztom. A sárgáját a cukorral habosra keverem, majd hozzáadom a túróhoz. A tojásfehérjét csipet sóval kemény habbá verem.
  15. A zselatin pár percre beáztatom annyi vízbe, ami éppen ellepi, majd a joghurttal felmelegítem. Nem kell felforralni. Az epres masszából kb az 1/3 részét hozzá keverem.
  16. Óvatosan, folyamatos keverés mellett hozzáadom a túrós masszához az epres-joghurtos keveréket.
  17. Végül óvatosan beleforgatom a felvert tojáshabot is.
  18. A pudingos krémre simítom. Még egy vékony rétegnyi hely maradjon az utolsónak is.
  19. Az utolsó réteghez is pici vízbe beáztatom a zselatint, majd az eperhez keverem. Picit felmelegítem, hogy teljesen feloldódjon benne a zselatin és már rá is öntöm az epres-túrós rétegre.
  20. Fóliával lefedem, majd egy éjszakára a hűtőben hagyom pihenni.
  21. A díszítéshez a marcipánt kinyújtottam, majd picit igazítottam a szélein, ráírtam a feliratot, félretettem.
  22. Kemény habbá vertem a tejszínhabot, majd a tortakeretet levéve a torta oldalát bevontam vele. A maradékot a teteje díszítésére használtam. Végül felhelyeztem a táblát és kevés díszcukorral is megszórtam.


Díszítés előtt:





Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése