Oldalak

2018. január 14., vasárnap

Fondant főzése


Nagyon hálás vagyok ezért a receptért Citromhabnak. Döbbenetes, hogy ennyire féltem az elkészítésétől, pedig olyan egyszerű ezzel a leírással. Nyugodtan próbáljátok ki. Nem fogtok csalódni szerintem.


Fondant főzése

Hozzávalók egy 24 cm-es torta bevonásához
 • 25 dkg kristálycukor
 • 130 ml víz
 • 1 kávéskanál 20%-os ecet
Elkészítés:
 1. Lábosba kimértem a hozzávalókat és felforraltam. Forrástól számított 10 percig kis lángon főztem tovább, éppen csak gyöngyözzön a szirup.(1. kép)
 2. Áttöltöttem az egészet egy tálba és folyamatosan kevertem, amíg langyosra nem hűl a máz. Nem kell nagyon erőteljes mozdulatokkal keverni, de folyamatosan keverjük. Először opálosodik (2. kép), majd szépen kifehéredik és ezzel együtt sűrűsödik is.
 3. 5-6 perc keverés után elkezd picit sűrűsödni és fehéredni. (3. kép)
 4. Újabb 5-6 perc után eléri a kívánt állagot. Ha fehér mázat szeretnénk, kész is vagyunk, mehet a torta tetejére vagy bevonhatjuk vele a mignont, süteményt. (4. kép)
 5. Ha színes mázat szeretnénk, egy-két csepp folyékony ételfesték vagy por esetén késhegynyi mennyiség elég. De minél erősebb,sötétebb színt szeretnénk növelni kell a mennyiséget, csak óvatosan.
 6. A bevonás után kevesebb, mint egy óra alatt a máz teljesen megszilárdul. 
 7. Ez a mennyiség (az eredeti receptben szereplő adag fele) egy 24 cm-es torta bevonására éppen elég. 
 8. Ha mignon vagy sütemény bevonására használjuk, az eredeti adaggal dolgozzunk (500 g cukor/250 ml víz/1 teáskanál ecet). Ebben az esetben a főzési idő nem 10 hanem 15 perc!

2 megjegyzés: