Oldalak

2018. január 13., szombat

Csokoládé torta kávésziruppal



Csokoládé torta kávésziruppal

Hozzávalók 22 es formához (14 szelet)
  • 9 tojás
  • 9 ek cukor
  • 9 ek liszt
  • 3 ek cukrozatlan kakaópor
Krém:
  • 4 tojás
  • 2 ek kakaópor
  • 15 dkg cukor
  • 15 dkg étcsokoládé
  • 25 dkg vaj
Kávészirup:

  • 1 dl erős kávé
  • 10 dkg cukor
  •  3 cl whisky

Díszítéshez:
  • 6 dkg étcsokoládé
  • csokoládéval bevont aszalványok
  • szeletelt mandula
  • dísz szórócukor
Elkészítés:
  1. 3 piskóta lapot sütök.
  2. A sütőt előmelegítettem 160 fokra. A torta forma aljába szabott sütőpapírt teszek.
  3. A piskótához a tojásokat szétválasztottam és a fehérjét kemény habbá vertem gépi habverővel.
  4. Beleszórtam apránként a cukrot és tovább habosítottam. Kellőképpen legyen kemény,de szép sima legyen a hab, a cukorszemcsék oldódjanak fel benne. 
  5. Végül a tojások sárgáját is belekevertem egyesével. 
  6. A lisztet és a kakaóport óvatosan kevertem bele .Egyenletesen keveredjen el a liszt és a kakaó. Buborékos, habos legyen a tészta állaga a bele dolgozott levegőtől.
  7. Beleöntöttem a formába a tésztát, elsimítottam.
  8. Mérsékelt hőfokon sütöttem készre kb 30 perc alatt a piskótát.
  9. Rácsra borítottam, lehúztam a sütőpapírt és hagytam kihűlni.
  10. A krémhez fogok egy lábast és 1/3 részéig feltöltöm vízzel, majd fogok egy bele illő tálat és abban elkeverem a tojásokat a cukorral és kakaóporral.
  11. A kávét a cukorral felteszem melegedni és kb 5-8 percig kis lángon forralom. A végén beleteszem a whiskyt is. 
  12. A lábost felteszem a tűzhelyre és felmelegítem a vizet. Mikor kellően forró ráteszem a lábosra a tálat és a gőz fölött folyamatos keverés mellett (Ez fontos! Különben édes rántotta lesz belőle.) sűrű krémmé főzöm kis lángon.
  13. Amikor kellően sűrű beletördelem a csokoládét és simára keverem. Félreteszem és hagyom kihűlni.
  14. A szoba hőmérsékletű vajat habosra keverem géppel, majd kanalanként adagolom hozzá a csokoládés főzött krémet. Egyenletesen elkeverem benne a habverővel.
  15. A piskóta lapokat meglocsolgatom a sziruppal.
  16. Aztán a lapokat megtöltöm, majd bevonom a maradék krém egy részével.Egy kicsit hagyok a díszítéshez.
  17. Kis időre hűtőbe teszem. 
  18. Felolvasztom azt a 6 dkg étcsokoládét és a tetejére simítom.
  19. A megmaradt krémet habzsákba töltöm és kidíszítem vele.
  20. Az oldalára száraz serpenyőben megpirított szeletelt mandulát tettem. A tetejére a csokiba mártott aszalványokból és díszcukorból is szórok.
  21. Tálalásig hűtőbe teszem. Jót tesz neki 2-3 óra pihenés.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése