Oldalak

2016. június 20., hétfő

LVK 7. - Olasz ízek

Az olasz konyha a legismertebb és legkedveltebb talán az egész világon. Gondoltam most hogy itt a nyár még könnyebb dolgunk lesz valami számunkra kevésbé ismert receptet kiválasztani és elkészíteni. Külön öröm lenne,  ha ezzel együtt azt is elmondanátok a bejegyzésben, mint jelent számotokra a nyár és ezt akár egy recepttel is bemutathatnátok. Most sokkal több időt adok, mert hát mindenki aki teheti megy nyaralni is. használjátok ki a napsütéses meleg napokat és érezzétek jól magatokat.

Az olasz konyha nélkülözhetetlen hozzávalói: olívaolaj, fokhagyma, paradicsom, bazsalikom, petrezselyem, parmezán, mozzarella, ricotta, tengeri só, a rozmaring. De ezen felül igazán változatos az ízvilága. Imádják a zöldségeket, a halat, a kolbász és szalámi féléket, a sonkát, a sajtot és ezek bármilyen kombinációját. Isteni desszertjeik is vannak, csak győzzünk válogatni a sok csodás recept közül.






"Az olasz konyha kialakulásában nagy szerepet játszott e nép legendás mentalitása. Az olaszok számára az étkezés társasági esemény, és egy nagy fontosságú program. A legegyszerűbb ételeket is nagy élvezettel készítik és fogyasztják. Ennek köszönheti az itáliai gasztronómia hihetetlen változatosságát.
Az olasz gasztronómia méltán híres világszerte és gyökerei egészen a római birodalomig nyúlnak vissza. Mint minden mediterrán étrend ez is lényegesen egészségesebb a magyar konyhánál, köszönhetően a több zöldségfélének és – a magyar konyhára jellemző sertészsír helyett használt – olívaolajnak. Mindezek ellenére a két étrendben sok hasonlóságot lehet felfedezni, hiszen Itáliából vettük át a vörös- és fokhagymát, de hatott szokásainkra, az olasz konyhára oly jellemző száraztészta is. Márpedig, ha erre a nagy múltú mediterrán országra gondolunk, akkor biztosan a tésztafélék jutnak először eszünkbe. Ez nem is csoda, hiszen előételeik közül a tésztaféléké a főszerep. A makarónit és a spagettit mindig frissen főzik, és olívaolajjal keverik össze. A tésztákra általában kevés öntetet tesznek, melynek alapja legtöbbször a paradicsom. Ezen kívül számos töltött tésztaféléjük van, amelyeket darált hússal, különféle ragukkal, vagy reszelt sajttal meghintve csőben sütve tálalnak. Szintén tészta az alapja a pizzának is, melyet egyes kutatók párhuzamba állítanak a magyar lángossal.
A húsok közül szinte mindenfélét találunk az olasz konyhában, de – a tenger közelsége miatt – a hal és rákfélék lényegesen hangsúlyosabb szerepet játszanak. A jellemző hús vagy húsos ételek a földrajzi elhelyezkedés függvényében is változnak, hiszen a partoktól messzebb dominánsabb a szarvasmarha, kecske, birka, vadak és a különböző szárnyasok fogyasztása. Húsok és más ételek fűszerezése azonban markánsan eltér az itthon megszokottól. Míg nálunk a bors és paprika használata a leginkább jellemző, addig Olaszországban a zöldfűszerek történő ízesítés hihetetlen sokszínűsége a szembetűnő. A jellegzetes ételeikben gyakran találkozhatunk oregánóval és rozmaringgal. Szintén nagy az eltérés a zöldségfélék használatában, hiszen az itáliai vendéglőkben gyakran találkozunk ezzel az összetevővel. Zöldségekből is számos előételt készítenek. A nálunk is ismert kelbimbó, padlizsán és gombafélék mellett igen kedvelt az articsóka is. Ezeket köretként is tálalják. A saláta nyers fogyasztása, különböző öntetekkel szintén nem jellemző a magyar konyhára, hiszen mi inkább savanyúságként használjuk ezt a növényt. Az olaszok olajjal készítik a salátaöntetet és gyakran önálló fogásként fogyasztják.
A levesek esetében a rántás használata teljesen ismeretlen. Az elkészítés inkább csak sós vízben főzésre, majd olvasztott vajjal fűszerezésre vagy krémesítésre korlátozódik. A leveseik közül a legismertebbek a minesztra (minestrone), mely egy metéltre vágott zöldségekben igen gazdag tartalmas fogás, és a húsleves (brodo), melyet marhahúsból, kolbászból és sonkából készítenek. Leveseik elmaradhatatlan kísérője a reszelt parmezán sajt. A levesekre a többi fogáshoz hasonlóan jellemző, hogy ahol a magyar háziasszony tejfölért nyúlna, ott az olaszok tejszínt használnak."




A recepteket Augusztus 20-án éjfélig várom a sasdi.melinda@gmail.com email címre. 
Ha nincs blogod, egyszerűen csak küld el a recept leírását a fotóval együtt, úgy is szívesen fogadom.
Kérek mindenkit, hogy friss a kiírás után elkészített receptet hozzon. 
Kérlek a bejegyzés linkjén kívül fotót is küldjetek. Köszönöm. 

Mindenkinek kívánok csodás nyarat és utazást akár a konyhában teszi azt, akár a világban.

5 megjegyzés:

  1. Szia Melinda! Nagyon örülök, hogy az olasz konyha kerül terítékre.Hamarosan oda készülök,egy körutazásra Nápoly, Pompei, San Marino Positano, Sorrento,és a Capri szigetek.Alig várom már, beszámolőt a blogomon teszek majd, és hozok receptet neked!addig is szép nyarat kívánok!Zsuzsa

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Kedves Zsuzsa! Remélem csodás utazásod lesz! Várom a receptet!

      Törlés
  2. Tokeletes osszefoglalo az olasz konyharol
    Gratulalok....

    VálaszTörlés
  3. ... csak annyit szeretnek meg hozzafuzni --- hogy AZ olasz konyha nem nelkulozi sem a fokhagymat, sem a petrezselyem zoldet :-)

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Szia! Köszönöm. És igen tényleg kimaradt,de azt hiszem még lehetett volna írni róla így is.
      Azért köszi, hogy felhívtad a figyelmemet rá!

      Törlés