2016. április 2., szombat

Diós-karamellás mézes szelet




Diós-karamellás mézes szelet

Hozzávalók:
  • 2 ek kakaó
  • 2 ek méz
  • 2 tk szódabikarbóna
  • 2 tojás
  • 20 dkg porcukor
  • 5 dkg vaj
  • 45 dkg liszt
    Diós krém:
    • 6 dl tej
    • 7 ek liszt
    • 1 vaníliás cukor
    • 15 dkg darált dió
    • 5 dkg mazsola
    • 12 dkg cukor
    • kevéske rum
    • 20 dkg vaj
      Karamell krém
      • 10 dkg cukor
      • 1 ek víz
      • 2 dl tej
      • 3 ek liszt
      Tetejére:
      • darált dió
      Elkészítés: 
        1. A tésztához mindent a liszten kívül egy fémtálba tettem és gőz fölött összefőztem.
        2. 5 perc forralás után hozzákevertem 25 dkg lisztet. Levettem a tűzről.
        3. A deszkán a maradék 20 dkg is hozzá lett dolgozva.
        4. Alaposan összegyúrtam, majd 3 részre osztottam. 
        5. A sütőt előmelegítettem 160 fokra.
        6. Fogtam egy tepsit és a külső alját bekentem vajjal. 
        7. Az első tésztagombócot ennek a méretéhez igazítva kinyújtottam téglalap alakúra. 
        8. Ráterítettem a tepsire és a lelógó részeket levágtam, majd mehetett a sütőbe. 
        9. Kb 20 perc alatt 150 fokon sütöttem, de figyelni kell.
        10. Amikor kivettem egy rácsra borítottam. Ilyenkor még puha a tészta, de ahogy sül keményedik és majd a krém puhítja meg ismét. A másik két lapot is megsütöttem.
        11. A diós krémhez a lisztet simára kevertem a tejjel és sűrűre főztem.Hagytam kihűlni.
        12. A karamell krémhez a cukrot felolvasztottam egy ek vízzel és karamellizáltam. Ráöntöttem fél deci tejet és hagytam, hogy felolvadjon benne.
        13. A lisztet összekevertem a maradék tejjel és beleöntöttem a karamellás tejhez és sűrűre főztem.
        14. A vajat a cukorral és a rummal kikevertem, majd a kihűlt krémhez adtam ketté osztva a mennyiséget. Belekevertem a diót és a mazsolát is.
        15. Az alsó és a második lapra került a diós krém, a harmadikra, tetejére a karamell krém. 
        16. Megszórtam a tetejét még egy kis darált dióval.
        17. Betettem a hűtőbe pihenni és puhulni. Reggel levágtam a szélét, majd felszeleteltem.



        Nincsenek megjegyzések:

        Megjegyzés küldése