Oldalak

2014. március 8., szombat

Húsvéti kalács 2013







Húsvéti kalács

Hozzávalók

  • 1,2 kg liszt
  • 15 dkg vaj
  • 15 dkg cukor
  • 2 mokkáskanál só
  • 2 tojás sárgája
  • 1 élesztő
  • 3 dl kefir
  • 3 dl tej

Tetejére

  • 1 tojás

Elkészítés

  1. Az élesztőt langyos tejben csipet cukorral felfuttattam.
  2. A lisztet átszitálva egy nagy tálba tettem. Hozzá kevertem a sót és a cukrot, majd elmorzsoltam vele a vajat.
  3. A lisztes keverékhez adtam a felfutott élesztőt. A kefirt a tojások sárgájával elkevertem, majd azt is hozzá öntöttem. Alaposan összegyúrtam és jó 15 percig dagasztottam. 
  4. Letakartam és meleg helyen duplájára kelesztettem. 
  5. 2x6 gombócra osztottam.15 percig pihentettem letakarva. 
  6. Egyforma vastag és hosszú rudakat sodortam, a végeket elvékonyítottam. Picit megliszteztem. 
  7. Hatosával összecsíptem az egyik végén és hatos fonásban összefontam. 
  8. Szilikonos sütőpapíros tepsibe tettem. 
  9. Lekentem tojással. Hagytam 15 percet pihenni. 
  10. Közben előmelegítettem a sütőt 180-200 fokra, majd ismét lekentem a kalácsokat tojással. 
  11. Betettem a sütőbe és 150 fokon megsütöttem kb. 25-35 perc alatt. Tűpróbával ellenőrizzük. Kivettem, majd rácson hagytam teljesen kihűlni.




Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése