Oldalak

2014. január 29., szerda

Zserbó






Zserbó

Hozzávalók:
  • 60 dkg liszt
  • 1 ráma
  • 10 dkg cukor
  • 2 dkg élesztő
  • 2 tojás sárgája
  • 3 ek tejföl
  • 1 dl tej
Töltelék:
  • 45 dkg darált dió
  • 20 dkg porcukor
  • 1 citrom reszelt héja
Töltelék 2:
  • 4,5 dl savanykás lekvár
Tetejére:
  • 3 ek kakaópo
  • 1 citrom leve
  • 12 dkg vaj
  • 10 dkg cukor 

Elkészítés:
  1. A lisztet egy tálba öntöttem és összekevertem a cukorral, egy csipet sóval. A vajjal összemorzsoltam. Mélyedést készítettem a közepébe. 
  2. Langyos tejbe tettem pici cukrot, majd belemorzsoltam az élesztőt. Kicsi lisztet szórtam rá, hagytam felfutni. A tejföllel és a tojások sárgájával együtt összegyúrtam a tésztát. Fél órát pihenni hagytam letakarva meleg helyen.
  3. Négy részre osztottam a tésztát, átgyurtam, majd ismét pihenni hagytam 30 percet.
  4. A tölteléket is összekevertem.
  5. A tésztagombócokat kinyújtottam, zsírozott tepsibe tettem az első lapot, szépen eligazítotram. Megkentem 1,5 dl lekvárral, majd a diós keverék 1/3 részével egyenletesen megszórtam. Ezt még kétszer ismételtem. A süteményt 1-2 helyen megszurkáltam.
  6. 180 fokos előmelegített sütőbe tettem és szép pirosra sütöttem körülbelül 30-35 perc alatt.  Hagytam teljesen kihűlni.
  7. A csokimáz hozzávalóit összeforraltam és sűrűre főztem, majd a kihűlt sütemény tetejére simítottam. Hűtőbe tettem. Érdemes 12 órát pihenni hagyni felszeletelés előtt.
  8. A szélét tálalás előtt levágtam (vagy nem), majd szeleteltem meleg késsel.








Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése